Wednesday, 29 May 2013

Terkenang-kenang

Pagi tadi dah janji dengan Ayu nak masak spaggheti meatball. Alhamdulillah, dapat juga mereka merasa. Tak susah sebenarnya sebab semua menggunakan bahan yang tersedia. Aku sendiri tak makan sebenarnya. Tak suka. Kat tempat kerja, aku makan pulut ikan masin. Itu kesukaanku. Hahaha...Aku suka masak saja jamu orang makan.

Tegahari balik rumah sekejab, tengok Aliah goreng udang sotong dan ikan Pacific west tu. Boleh lah merasa sikit sebab aku pun dah makan pulut, dah kenyang dah. Dalam perjalanan kat tempat kerja balik semula, rasa teringin pula nak makan kuew teow goreng. Ingat hati nak masak sendiri tapi rasa malasla pula. Singgah kedai, beli saja la. Sedap sebab lapar...

Kebelakangan ni aku gemar membaca blog Puan Azie dari Azie kitchen. Macam-macam cerita yang menyeronokkan. Resepi dan segalanya. Malam ni terbaca kenangannya di kampung sebagai anak kampung.

Sekejab, aku nak bernostalgia... Tak banyak kenangan manis aku sebagai anak kampung. Punya mak ayah yang sangat garang. Nak main banyak-banyak pun tak boleh, nak kerumah kawan pun tak boleh, nak itu tak boleh, nak ini tak boleh. Maka jadilah aku gadis pingitan yang dunianya hanya sekolah dan rumah. Main masak-masak pun dengan adik dalam rumah sendiri. Rumah kami sangat besar dan kosong. Itulah padang permainan aku dan tempat aku bermain. Aku tak dibenarkan ke rumah kawan, kawan yang akan datang kerumahku.Tapi aku tak menyesal hari ini dikongkong begitu. Mungkin sudah takdirnya sebab bila aku berkahwin, aku diberi kebebasan penuh oleh suami tercinta. Nak pergi mana, nak buat apa asalkan tidak melanggar syarak, boleh saja cuma apabila aku dikongkong sejak kecil, maka sehingga hari ini duniaku adalah rumah dan tempat kerja.Nak kemana-mana adalah bersama suami dan anak-anak. Tak apa. Mungkin itu sudah bahagianku. Sekarang kalau nak kemana-mana, cakap saja, mesti akan ditunaikan, dalam bajetnya sendiri.

Tak banyak kenanganku. Jika tuhan beri aku kesempatan untuk mengulang kehidupan( yang semestinya mustahil) aku tak ingin kembali kemana zaman pun. Aku tetap akan mengikut apa yang telah tuhan beri. Tak ingin aku kembali kezaman kanak-kanak dan tak ingin aku kembali kezaman remaja.

Alhamdulillah, tuhan kurniakan aku seorang suami yang sangat baik. Cukup lah itu. kami hidup dengan cara kami, dengan apa yang ada. Aku tak kaya tapi kami kaya dengan kasih sayang dan pengertian. Aku sayangkan keluargaku, sayang sangat dengan suami dan anak-anakku. Mereka duniaku.

No comments: